Betonozz a lakásban

2015-09-17

beton , betonöntés , DIY

Készíts Te is dísztárgyakat otthonodba a lakásdekó egyik legnagyobb sláger alapanyagából - a betonból! Ma beavatunk a betonöntés rejtelmeibe!

Ha öntöttél már valaha gipszet, akkor a betonnal sem fog meggyűlni a bajod, de ha nem, akkor is menni fog, mert a módszer pofon egyszerű!

Betont önteni szinte bármilyen formába lehet - használhatod az összes gyertyaöntő-, szappanöntő-, gipszöntőformát, szilikon süti-, csokikészítő formát, bonbon vagy muffin papírokat, bármilyen karton vagy műanyag dobozt, pitlit, PET palackot, kiürült vajas dobozokat, rugalmas jégkockatartót, kiégett lámpakörtét, régi üveg lámpabúrát, palackot, de készíthetsz is egyedi formákat kartonokból.

Az alapanyag a modell beton, amit 1,5 kg-os kiszerelésben 990 Ft-ért rendelhetsz meg webáruházunkból vagy vásárolhatsz meg személyesen a KH Áruházban.

Az öntéshez szükséged lesz egy edényre, amiben a betont kikeverheted, egy spatulára/kanálra/fadarabra, amivel a betont kevered és vízre. Ami még fontos, az az olaj (sima étolaj), amivel az öntőformát vékonyan ki kell kenned, mielőtt a betont beleöntöd.

A beton port a vízzel - éppúgy, mint a gipszet - lehetőleg csomómentesre, de ezt kicsit sűrűbbre kell keverni. (A gipsznél azt szoktuk mondani, hogy tejfölsűrűségű legyen a keverék állaga. Ha a betont nem pl. gipszöntőformába, jégkockatartóba öntöd, hanem beletömködöd valamilyen formába, akkor lehet sűrűbb is az állaga.)

Az öntéskor a forma megkocogtatásával eltűntethetők a légbuborékok (legalábbis azok nagy része), de az sem baj, ha marad benne, mert ettől lesz olyan igazán betonos a tárgy felülete.

A modell betont öntés után 24 órával veheted ki a formából, majd a teljes száradásig még 24 órát érdemes várni. Ezután a felület tetszés szerint festhető, antikolható, dekupázsolható, amihez webáruházunkban számtalan kelléket találhatsz.

A megszáradt tárgyat finom csiszolópapírral csiszold simára.

Lyukakat, akasztókat, mágneseket az öntés során kell elhelyezni, kialakítani.

BETONÖNTÉSI TECHNIKÁK

ÖNTÉS JÉGKOCKATARTÓBA

 

A képen látható példa a jégkockatartóba való öntést mutatja meg. A csillag formák egyben hűtőmágnesek is lesznek, így a mágneskorongokat már az öntés során bele kell helyezni a csillagokba.

ÖNTÉS PET PALACKBA

Általánosságban igaz, hogy ha vázát, virágtartót, gyertyatartót, lámpabúrát stb. szeretnél önteni, két formára lesz szükséged, hogy a kellő méretű belső űrt ki tudd alakítani. Itt erre láthatsz egy példát.

ÖNTÉS LUFIVAL

Ha különleges mécsestartót készítenél, tölts fel lufikat vízzel (ne teljesen a szájáig) különböző méretekben, majd mártsd bele egy kikevert betonnal teli edénybe, vagy kend be betonnal a lufi felületét, és tedd félre megszáradni. A beton megkötése után a lufit óvatosan kipukkaszthatod, a vizet kiönthetetd, és a lufit eltávolíthatod.

ÖNTÉS EGYEDI FORMÁBA

Kartondobozok szétvágott darabjaiból tetszés szerinti, egyedi öntőformákat készíthetsz. Ha mécsestartóként, gyertyatartóként vagy virágtartóként használnád a kiöntött beton tárgyat, mindig nyomj bele öntésnél egy megfelelő méretű kisebb tárgyat.

BETŰK, SZÁMOK ÖNTÉSE

Az előző módszerrel betűket, számokat is könnyen készíthetsz. Az öntőformát kartonból ragaszd össze.

ÖNTÉS SZIVACSRA

Különleges formájú tárgyat egy szivacsból kivágott alapra is önthesz. A képen látható lépéseket követve Neked is könnyen megy majd ez a technika!

MINTÁZATOK KIALAKÍTÁSA BETONÖNTÉSKOR

FELIRAT KÉSZÍTÉSE

A már kis ideje száradó betonba fogpiszkálóval tetszőleges feliratot készíthetsz.

CSIPKÉS BETON

 

A rideg, kemény betonnak nagyon jól áll a lágy csipke mintázata. Sokan szeretik is kombinálni a két ellentétes anyagot, próbáld ki Te is! "Béleld ki" az öntőformát csipkével, és úgy öntsd bele a betont.

MINTÁZAT KIALAKÍTÁSA SABLONNAL

Sima felületű tárgyak esetén szép mintázat alakítható ki sablonokkal, amiket a beton felületébe kell nyomnod.

MINTÁZAT KIALAKÍTÁSA LEVELEKKEL

Ha van otthon káposzta vagy a kertben bármilyen erős erezetű, nagyobb levél, akkor azt is felhasználhatod a betonöntésnél. Nézd csak!

Öntési technikák és mintázatok képeinek forrása: buzzfeed, Pinterest

 A henegres virágtartót kolléganőnk, Kukucska Zsuzsi készítette

 

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem