Weboldalunk használatával jóváhagyja a cookie-k használatát a Cookie-kkal kapcsolatos irányelv értelmében.
Termékek Menü

Amit a SÁRGA és a NARANCS színről tudni érdemes

Amit a SÁRGA és a NARANCS színről tudni érdemes A hónap színe rovatunkhoz kapcsolódóan ezentúl már minden színnel egy kicsit külön, kicsit másként is foglalkozunk. Nézzük, mit kell tudni június hónap színeiről, a sárgáról és a narancsról!
A hónap színe rovatunkhoz kapcsolódóan ezentúl már minden színnel egy kicsit külön, kicsit másként is foglalkozunk. Nézzük, mit kell tudni június hónap színeiről, a sárgáról és a narancsról
Minden hónap adott színét egy kicsit más oldalról (pszichikai, élettani, lelki, valamint a lakberendezésben betöltött szerepe szerint) is bemutatjuk. 

Persze minden színről egy komplett színtan órát lehetne tartani, így a teljesség igénye nélkül, a kiválasztott szín (és esetleg annak legismertebb árnyalatainak) a legfontosabb jellemzőit gyűjtjük csak össze mindig egy csokorba. 

Nézzük, mit kell tudni június hónap színeiről, a sárgáról és a narancsról! 

A SÁRGA:  
A legfényesebb, legmelegebb, ugyanakkor a legvilágosabb szín, a Nap színe. Kiválóan alkalmas kompenzációra ott, ahol nincs elég napfény, azonban kötött, hogy milyen más színekkel társítható. 

PSZICHIKAI HATÁSAI: optimizmust erősítő, ösztönző, vidám, kommunikatív szín. A beeső fénysugarakat is még barátságosabbá varázsolja. 
SZIMBOLIKÁJA: Vénusz, meleg, boldogság, értelem, tudás 
ZODIÁKUSA: bika, mérleg 
TERÁPIÁS, ÉLETTANI HATÁSAI: tisztító hatással van a májra, gyomorra, epére, bélrendszerre 
OPTIKAI HATÁSAI: felerősít, és minden árnyalata tágítja a teret 
ALKALMAZÁSA A LAKBERENDEZÉSBEN: optimális helye a dolgozószobában, nappaliban, ebédlőben van, de gyerekszobákban is előszeretettel alkalmazzuk. Általánosságban elmondhat, hogy olyan tereknél jó, amelyek kevés fényt (természetes fényt) kapnak, vagy olyan helyiségekben, ahol a stimuláló hatásra törekszünk. Alkalmazásánál lényeges, hogy a jól megválasztott sárga falszínből az összes többi szín (bútorok, textilek, képek, egyéb kiegészítők) kifejezően kiemelkedjen, de azzal mindig összhangban maradjon. Fekete mellett a legvilágosabb, legagresszívebb. 

A NARANCS: 
A sárga és a vörös keverékéből (színtanban a piros szót nem igazán használjuk) keverékéből állítható elő. Nagyon meleg szín, élénkséget, mozgalmasságot sugároz, társalgásra, beszélgetésre késztet. 

PSZICHIKAI HATÁSAI: a stimulációtól egészen az idegesítőig terjed a hatása. Lehet izgató, csekevésre késztető, inspiratív, kreatív szín. 
SZIMBOLIKÁJA: Nap 
ZODIÁKUSA:  oroszlán 
OPTIKAI HATÁSAI:szűkíti a teret 
ALKALMAZÁSA A LAKBERENDEZÉSBEN: optimális helye a konyhában (jó étvágygerjesztő szín), nappaliban, étkezőben, társasági, társalgási helyiségekben van. A szín intenzitásának megfelelő arányban kell állnia a felület nagyságával:  minél erősebb az árnyalat, annál kisebb felületen ajánlott a használata. 

NÉHÁNY SZÓ MÉG AZ ARANY SZÍNRŐL: 
Az aranysárga megfoghatatlanul ragyog. Világító, fényt sugárzó matériát jelent, szívesen használták régen a festők, és az építészetben is gyakran alkalmazták (pl. kupolák tetejének a bearanyozásához). 

PSZICHIKAI HATÁSAI: tiszta, átlátszatlan, ragyogó 
SZIMBOLIKÁJA: Nap, gazdagság, régi festmények hátterén - túlvilág, csodák, fény. A Szentek aranyglóriája - megvilágosodás 
ALKALMAZÁSA A LAKBERENDEZÉSBEN: nem önálló színként, hanem kiegészítőként alkalmazzuk. 
Tartalomhoz tartozó címkék: hónap színe