Tudtad mindezt a farsangról?

2012-02-06

Mit jelent a farsang, miért öltözünk jelmezbe, mit ölel fel a farsangi időszak? Tudod ezekre a kérdésekre a választ? Ha nem, mi elmondjuk!
Kedves Iskolásaink!

Az év első 6 hetében rengeteg szó esik a farsangról. Leginkább persze arról beszélünk, ki milyen jelmezbe bújjon, és ehhez szoktunk mi is ötleteket adni, arról azonban ritkán szólunk, hogy mi is az a farsang tulajdonképpen? Mit jelent maga a szó, milyen szokások, hagyományok kötődnek hozzá és miért is öltözünk különböző jelmezekbe?

Tudtad mindezt a farsangról?

A farsang vízkereszttől (január 6.) hamvazószerdáig (a nagyböjt kezdete) tart.
Az első napja mindig január 6., de az utolsó mindig más időpontra esik. Csak a nap állandó: szerda. Ezt nevezik hamvazószerdának. Ekkor kezdődik a böjt, ami 40 napig, azaz pontosan húsvétig tart.

A nálunk használatos farsang szó német eredetű, melynek jelentése mesélni, pajkosságot űzni.

A farsangot már az ókorban is megünnepelték. Teljesen pogány eredetű hagyomány, de a kereszténység, mivel nem tudta kizárni az emberek életéből, vallási vonatkozásokat kapcsolt hozzá.

Farsang idején az emberek (gazdagok és szegények együtt, egyenlőként) álarcot öltöttek és felvonulásokkal, táncokkal ünnepeltek. Ők voltak a színészek és a nézőközönség egyben. A vidámsággal és a maskarákkal próbálták elűzni a telet. Dél-Európában szabad ég alatt, a városok központjában rendezték meg az év legnagyobb ünnepének számító farsangot. Manapság már csak bálokat és vidám összejöveteleket szerveznek. Csak néhány nagyvárosban maradt meg turisztikai látványosságként a felvonulás és a maskarákba öltözés. Ilyen például a Velencei vagy a Riói karnevál.
A karnevál a ’Carne-vale’ kifejezésből származik, melynek jelentése ’hús Isten veled’. Ez a farsangot követő 40 napos böjtre utal.

Magyarországon óvodákban és iskolákban a gyerekek kedvenc állatuk, mesebeli figurájuk alakjába vagy példaképük bőrébe, ruhájába öltöznek és egymás között versengenek: kié lett a szebb, ötletesebb jelmez. Minden jelmeznek elengedhetetlen kelléke az álarc, ami eltakarja az arcot, hogy a jelmez viselője ne legyen felismerhető. A verseny után természetes a jókedv, a vidámság és a mulatság.

Farsang jeles napjai:

Január 6.
Vízkereszt
Jézus megkeresztelésének és a víz megszentelésének napja, a napkeleti bölcsek (Menyhért, Gáspár, Boldizsár) tisztelete.
Ezen a napon szedjük le a szenteste állított karácsonyfát.

Február 2.
Gyertyaszentelő boldogasszony napja
Jézus bemutatása a templomban, melynek jelképe a gyertyaszentelés.

Február 3.
Balázs nap
Balázsolás: Szent Balázs egy özvegyasszony fiát megmentette a megfulladástól, aki étellel és gyertyával ajándékozta meg őt. Az emlékére a katolikus egyház megáldja a híveit.

Március 12.
Gergely-nap
Régen a tanítók ezen a napon toborozták a diákokat az iskolákba. Manapság egyes iskolákban diákpüspököt választanak, és vetélkedőket rendeznek a nap tiszteletére.

Hamarosan még egy fontos magyar hagyományról, a busójárásról is mesélünk bővebben. 

Addig is jó farsangolást!

Kitti és Hugó


Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem