Teremts vintage hangulatot dekorfestékkel

2016-02-09

antik , koptatás , Shabby chic , vintage , dekorfesték , Festés

Te is a Vintage és a Shabby chic stílus rajongója vagy? Akkor a legjobb választás számodra a kiváló fedőképességű, gyorsan száradó dekorfesték, amivel tökéletesen tudod elérni az e stílusokra jellemző kopottas, régies, ámde romantikus hatást.

A dekorfesték megjelenése előtt többnyire a hobbi festékekkel (akrilfestékekkel) kellett megoldanunk minden elképzelésünket, akár fényes, metálosan csillogó, akár antik, kopott felületet szerettünk volna kapni. A dekorfesték azonban egy olyan isteni találmány, ami hamar belopta magát mind a mi, mind a Vásárlóink szívébe.Régi megunt vagy csúnya bútorokat, de új, díszíthető alapokat is lefesthetsz dekorfestékkel, és akár a készen kapható Vintage stílusú dekorációkat meghazudtoló tárgyakat készíthetsz Te magad is! Próbáld ki!:-)

Webshopunkban 14 féle szín, három kiszerelés, speciális alapozó és befejező lakkok közül is választhatsz. >>

Mi is az a dekorfesték?A dekorfesték egy kiváló fedőképességű, gyorsan száradó, vízbázisú festék. Külön­leges összetételének köszönhetően matt, lágy tapintású, sima felület érhető el vele, ami könnyen csiszolható. Szinte bármilyen anyagra, így fára, kerámiára, fémre, kőre, sőt falfelületre is használható. Kiválóan alkalmas kopott, antik hatás keltésére. A megszáradt felület viaszo­lással vagy lakkozással időtállóvá és fényesebbé tehető.

Három méretben, 100, 230 és 500ml-es kiszerelésben áruljuk. >>

Mi a különbség a hobbi festék (akrilfesték) és a dekorfesték között?

Mindkettő vízbázisú, gyorsan száradó és jó fedőképességű festék, vannak azonban lényeges különbségek közöttük:

  • az egyik, hogy a dekorfesték nem tapad olyan erősen, mint az akrilfesték, ezért az alá mindenképpen érdemes alapozót kenni;
  • a dekorfesték csak matt felületet ad, míg az akrilfestékből létezik fényes változat is;
  • a hobbi festék nem mosható ki a ruhából, a dekorfesték ezzel szemben könnyebben kijön mind a ruhából, ha véletlenül rácsöppen, mind az ecsetből;
  • az akrilfesték száradás után már nem, vagy csak nagyon nehezen csiszolható vissza, a dekorfesték egyik lényege pedig épp a könnyen csiszolhatóság, ami elősegíti a kopott hatás keltését;
  • akrilfestékre dekorfestéket nem tudsz kenni, mert nem tapad meg rajta, az akril ledobja a dekorfestéket;
  • a dekorfestéket nagy ecsetvonásokkal kell felvinni a felületre, és nem szabad visszatérni a frissen festett részekre, mert az ecset "felkapja" a festéket;
  • a dekorfestéket ne a hobbi festékeknél megismert élénk színekben keresd! Ez a termékcsalád - jellegénél fogva - kifejezetten lágy, visszafogott, matt árnyalatokban készül.

Hogyan használd?


Az attól függ! Ha egy régi bútort szeretnél átalakítani, akkor megúszhatod az órákig tartó és igen nagy porral járó csiszolást, elég egy alapos por- és zsírtalanítás, majd az alapozás. Az alapozás ugyan el is hagyható, de azért célszerű, mert a dekorfestékhez kifejlesztett speciális alapozó a festék felvitele előtt záró réteget képez, így elkerülhető a korábbi színezők átoldódása. Új, natúr alap esetén festheted egyből a festéket a felületre.


Az átlátszó, vízbázisú dekorfesték alapozó lényegesen hígabb állagú a többi, akrilfestékhez használatos alapozónál.

Akárcsak a festékeket, az alapozókat is három méretben tartjuk. >>

Hogyan koptass?Csak fess két különböző színű réteget a kiválasztott alapra, és finoman csiszold vissza a felső réteget. Persze minden réteg után hagyj elég száradási időt!


A dekorfestékkel könnyen hozhatsz létre parketta hatást is. Először egy félbehajtott csiszolópapír élével húzz (csiszolj) vonalakat a felületre egymástól nagyjából egyenlő távolságra, majd a finom smirglivel óvatosan itt-ott csiszold vissza a felső festékréteget.


A dekorfesték és a transzfer dekupázs az igazi Vintage páros! Ötvözd bátran ezt a két technikát Te is!

A transzfer dekupázs technikáról ITT olvashatsz bővebben!>>

Dekorlakk


A dekorfestékkel festett tárgyak felületének védelmére használhatod a vízbázisú, selyemfényű vagy matt befejező lakkok valamelyikét.

A dekorlakk mindkét fajtáját három kiszerelésben találod meg webshopunkban. >>

Ha eddig még nem voltál vintage rajongó, a dekorfesték használata közben könnyen azzá válhatsz! Nehéz letenni, viszont annál könnyebb beleszeretni!:-)

A fentebb bemutatott komódátalakítását korábbi kolléganőnk, dizájnerünk, Varga Judit az alábbi videóban be is mutatja:

Forrás: Pentacolor

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem