Szépség és nőiség

2010-01-18

A nő alapvetően a szépség megtestesítője, az esztétikum hordozója. Így volt ez régen, és érvényes ma is.De nézzük meg, mi is vonzza a férfit a nőben!
A nő alapvetően, mindenkor a termékenység szimbóluma, a szépség megtestesítője, az esztétikum hordozója. Így volt ez régen, és érvényes ma is.
A női szépség története tulajdonképpen honnan is indult, és merre is tart? Teljesen törvényszerű, hogy régen nem az a nőideál élt bennünk, mint amilyen manapság. Visszatükröződő reklámkép.
Változnak a korok, korszakok, és változik a női szépségideál is, amelynek társadalmi, kulturális változásai történelmünk folyamán nyomon követhető.
Talán indulhatnánk a Willendorfi Vénusz 25 000 évesnek tartott szobrától, mely tükrözi az akkori nőiesség külső jegyeit, amely vonzóvá tette. Láthatóan telt idomú, erőteljes testalkatú. Széles csípőjű, nagymellű nőalak. Ebből valószínűsíthetjük, hogy a csípő és a mell, mint általános női tulajdonságok voltak fontosak, hangsúlyosak.


Willendorfi Vénusz

Mi a mai kívánalom? Ma a kóros soványságot, a tökéletes nőiséget hirdeti a média és teljes iparágak állnak a megvalósíthatatlan álom elérésére.
Milyen a mai közízlés? A szép nő ismérvei: hibátlan bőr, tökéletes fogsor, feszes combok, karcsú derék, vékony, sportos testalkat. izmos fenék, gömbölyű csípő. Természetben is ritka ez a tökéletes harmónia.
Korábban a vékonyság a felsőbb osztályok majd a civilizáció fejlődésével illetve a keresztényi szűzies nőideál megszületésével vált kultusszá.


A Milói Vénusz emléket állít az antikvitás tökéletesség-eszményének.

A nők a szépségért minden áldozatra hajlandók voltak, és lesznek is. Hol az öltözékkel korrigálták a testi hiányosságokat, kitömték a mellüket, hol vékonyra fűzték a derekukat, puffot gyűrtek a csípő növelésére a szoknya alá, hol a fejükre parókát húztak, hol fogytak cérnavékonyságúra, ha kellett, ha a fiús ideál dívott, hol híztak, ha az anyásabb telt formák voltak az eszményiek.


Botticelli: Vénusz születése. A reneszánsz ideál a test harmóniáját preferálta.

Általában minden kultúrában fontos volt a mellek a derék, a karcsú derék, a dús keblek megléte, ami hormonok megfelelő működésével, a természet ritmusával, a szexualitással függött össze. A magyar népi ízlésvilágnak az erőteljesebb munkára és szülésre egyaránt alkalmas asszony volt az ideális.


Rubens: Léda és a hattyú. A barokkban a teltebb idomok voltak divatosak.

A szexualitás az emberiséggel együtt született és mindig jelen volt életünkben. A nő fontos feladata a férfi meghódítása.
Mi vonzza a férfit a nő felé? A vágy a nemi domborulatok, a kerekded jellegek felé.
Yung szerint létezik nő archetípusa, mint egy genetika kód bennünk, ami életre szólóan belénk vésődik. A nő archetípusa a kerekded formák lenyomata bennünk. A nő archetípusa tárolja a férfi lelkek mélyén a kerek formákat és az ehhez való vonzódást.


Mucha festményén már láthatjuk a vékonyság kultuszának kezdetét.

Az anya archetípusával az újszülött megszületése pillanatában találkozik: az anya kerekded formáival, a kebellel, anyaöllel. Olyan hatás ez a korai csecsemőkori találkozás, ami örök, mély bevésődés.
A női szépség kifejezési formái koronként változnak. Kutatások szerint egy stabilan állandó marad, a kebel megjelenése odavonzza a férfi tekintetet.


Sokak szerint az egykori szupermodell, Twiggy hatására vált követendő példává a soványság.

Mai helyzetkép? Tini lányok kóros soványsága, fogyókúra, kövérség. Az ősi szépség erős volt és egészséget tükrözött, készen a nőiségre, szexre, anyaságra, gondoskodásra.
MA már a ruha sem segít, divat minden, ami rövid… minden, ami has…., minden, ami csípő….. szinte pucéran, meztelenül kell tökéletesnek lenni…. Hol a szépség? Hol az egészség testben, lélekben?
A szimbólumok változnak az ideál folyton más, de mondhatjuk azt, hogy a hagyományos NŐI szerepek, mint az anyaság, az otthonteremtés, táplálás örök, egyetemes.
Milyen típusú nőt keres a férfi? A férfiak vonzódnak az ideálhoz, de alapvetően a hagyományos női szerepeket képviselő nőket keresik, szeretik, tisztelik.

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem