Szappankészítés lépésről lépésre

2014-07-25

Bemutatjuk lépésről lépésre, hogyan készíthetsz házilag egyedi szappanokat.

A szappankészítés egyre népszerűbb eljárás, mert régi, vagy új szappanokból egyedi szép szappanokat készíthetünk, akár ajándéknak is megállja a helyét. A technika nagyon könnyen elsajátítható, csak türelem kell hozzá, no meg fantázia.

Hozzávalók:

-szappantömb
-színezőanyagok
-illatanyagok (illóolaj)
-öntőformák
-díszítőanyagok (virágszirmok, apró figurák, kagylók, gyöngyök, csillámpor vagy ami még eszünkbe jut)
-mikrózható, vagy hőálló edények
-kés, reszelő
-hurkapálcika

Szappan olvasztása

1. A szappan felolvasztása:

 
a)    Olvasztás mikrohullámú sütőben:


Annyi mikrózható edényt készítsünk elő, amennyi színt szeretnénk használni. A legmegfelelőbbek a csőrös edények, pl. kancsók, amelyekből önteni lehet, ez megkönnyíti ugyanis a folyékony szappan beleöntését a formába, anélkül, hogy a massza melléfolyna. A szappantömböket vágjuk kisebb darabokra az olvasztás előtt, minél kisebb darabokra vágjuk, annál egyenletesebben forr majd fel, célszerű lehet lereszelni a szappanokat. Ha felforrt, kapcsoljuk ki a mikrót, nyissuk ki az ajtaját. A mikró teljesítményétől és a szappan mennyiségétől függ az olvasztás időtartama. Kis mennyiségű szappannál (10 dkg) 600W teljesítmény mellett elég lehet a 30 másodperc is, de mivel nincs általános érvényű utasítás, így mindenképpen kövessük szemmel a folyamatot. Ha már forr, akkor vegyük ki, majd hurkapálcával megkeverve ellenőrizzük, teljes mértékben felolvadt-e.


b)    Olvasztás vízfürdőbe


Ha nincs mikrosütőnk, akkor a szappantömböt úgy is felolvaszthatjuk, hogy az edényt egy vízzel teli fazékba helyezzük és így forraljuk fel. (Felgőzöljük, mint a csokoládét.) Tegyük a szappantömböt egy konzervdobozba vagy tűzálló edénybe, ezt az edényt helyezzük egy vízzel telt fazékba és forraljuk fel.

2.Formába öntés:


Mielőtt a szappanöntő formákba töltenénk a folyékony szappant, győződjünk meg arról, vízszintes helyzetben van-e a forma. Az öntőforma négy sarka alá helyezhetünk gyurmát, így a forma öntés közben nem csúszik majd el. A kis öntőformákhoz kevés szappanmassza is elegendő, mégis tanácsos többet felolvasztani, mert a folyékony szappan nagyon gyorsan kihűl és megköt a kancsó oldalán, ezáltal kevesebb lesz az a mennyiség, amelyet a formába tölthetünk. Minél nagyobb a kancsónk, annál nagyobb mennyiség vész el. Igaz ugyan, hogy nem végleg, hisz ez a megdermedt massza is újra felhasználható de majd csak a következő olvasztás után.

3. Illatosítás, színezés, díszítés

A felolvasztás után illatosíthatjuk és színezhetjük a szappanunkat. Ehhez csepegtessünk bele     néhány csepp illóolajat, illetve színezőanyagot. Jól keverjük össze újra a masszát. Ha a     szappanba figurát szeretnénk helyezni, öntsük tele a formát, majd óvatosan nyomjuk bele a     figurát. Ha virágszirmokat szeretnénk beletenni, töltsük fel a formát kb. 1/4 részig, szórjuk rá     a rétegre a szirmokat, majd öntsük bele a következő folyékony szappanréteget. Rétegenként     Az így kapott illatos, színes folyékony szappant kell az öntőformákba önteni.

Egyéb díszítési ötletként szárított gyümölcsöket, növényeket is helyezhetünk a szappanba.     Ehhez a formát csak félig töltsük fel, nyomjuk bele a kiválasztott díszítő elemet, hagyjuk hűlni,     később pedig töltsük tele a formát egészen a tetejéig. Ehhez érdemes az átlátszó glicerin     tömböt használni, hogy utána jól látható legyen a díszítésünk.


Egyre nagyobb divatja van az üzenetet hordozó szappanoknak is. A szappan belsejébe     tehetünk színes műanyag betűket, vagy formákat is, ami jelent valamit a szappan eljövendő     tulajdonosának is.

A teljes száradás kb. egy nap. Ezután a szappan zsugorodik így könnyen kivehető a formából.


 

 Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem