Scrapbook album a nyári élményeknek

2015-08-12

Szalag , album , Scrapbook , Papír , Ragasztó , Ragasztás

Merülj el a scrapbook izgalmas világában, és készíts egyedi albumot nyári fotóidnak!

A scrapbook technikával készült fényképalbumok nagyon sokban különböznek az egyszerű fotóalbumoktól. Utóbbiakat kétségkívül gyorsan összedobhatjuk, hiszen csak az előregyártott zsebekbe kell bedugnosni az előhívott fényképeket. No de egy scrapbook! Az egy megkomponált mestermű! Sok-sok órányi munka, rengeteg kellék, színes papír és kiegészítő dísz veszi körül minden egyes fényképünket, ami által a végeredmény sokkal mutatósabb, látványosabb lesz egy sima fényképalbumnál!

Aki csak messziről, csak fotókról, csak másoknál csodálta a scrapbook albumokat, oldalakat, képeket, de sosem mert nekivágni egy saját alkotásnak, mert túl nehéznek gondolta, annak szeretnénk most segítséget és bátorítást adni! Kezdő scrapbookosok figyelem! Íme, néhány mintaoldal, és néhány útmutató, hogy hogyan is készíthettek Ti is ilyeneket!

A LÉNYEG A RÉTEGEZÉS!

Ez a kompozíció az egyszerűbbek közé tartozik. Néhány szón és nyílon kívül mindent ragasztóstifttel (vagy kétoldalú ragasztószalaggal, amit stift helyett minden esetben használhattok, így ezt külön nem írjuk majd újra) kell egymásra ragasztanotok, a kiemelkedő részletekhez 3D-s ragasztókockákat használjatok. Az alapnak kiválasztott papírra először ragasszátok fel a kisebb-nagyobb háttereket. A sávokat vékony csíkokkal válasszátok el egymástól. A fotókat ragasszátok fehér háttérre és ragasszátok fel a helyükre. Ezután jöhetnek a további dekorációk, mint a 3 rétegű "Fun in the sun" felirat (kék háttér, fehér háttér, betűk sorrendben), a felhők, a nyíl, a betűkből összeállított szó, illetve a begépelt és kinyomtatott leírás. Végül a kiemelkedő részletek kerüljenek a helyükre, mint a napocska, a nyilak és a maradék néhány szó.

Ez a tengeres, akváriumos oldal a következőképpen készíthető el:

Ha nincs épp vízalatti világot ábrázoló scrapbook papírotok, kezdjetek egy tenger kék Canson papírral, amire zöld filctollal vagy zselés tollal rajzolhatjátok meg az íves, szaggatott vonalakat. A buborékokat világoskék scrapbook papírból vághatjátok ki és ragasztóstifttel ragaszthatjátok fel. A világoskék papírból vágjatok hátteret a kiválasztott fotónak is, majd arra jöjjön egy kisebb az alap tenger kékből. Ezeket szintén ragasztóstifttel rögzítsétek a helyükre. Mielőtt a fotót felragasztjátok, zöld Canson papírból kivágott hínárokat ragasszatok az oldalra 3D-s ragasztókockákkal. Ezután következhet a fotó, majd egy mintás papírból kivágott tetszőleges felirat. Az oldal középső része elkészült, már csak néhány díszítő elem hiányzik. Következzen a homok, majd arra a világoskék hullámok kivágása és felragasztása. A hullám fodrait fehér Decopennel rajzoljátok meg. Helyezzetek el tetszés szerint néhány rákot, kagylót, tengeri csillagot is, egyiket-másikat 3D-s ragasztókockával kiemelve. Egy-két, színes kartonokból kivágott halacska is úszhat még a vízben, amik szintén a 3D-s kis ragasztókockákkal kerüljenek előtérbe.

Válasszatok ki egy tetszőleges scrapbook papírt vagy kartont háttérnek. Vágjatok ki 8 db lekerekített sarkú, egyforma méretű téglalapot fehér kartonból. Ezek némelyikére ragasszátok fel ragasztóstifttel a kicsit kisebbre vágott fotókat, a többit pedig dekoráljátok tovább - színes, mintás kartonokból ragasszatok fel kisebb háttereket, majd ezekre 3D-s ragasztókockákkal ragasszatok fel különböző, tipikus nyári, strand elemeket, mint a bikini, flip-flop papucs, halacskák, pálmafa... Ha az ilyen motívumokat nem tudjátok kész matricákként megvásárolni, vágjátok ki ezeket is kartonokból.

 Ezt az oldalt így készíthetitek el:

fogjatok egy fehér alapkartont, majd 3 különböző mintás kartont, amiből a kép mögötti, alatti háttereket vágjátok ki és ragasztjátok fel. Ha ez megvan, ragasszátok fel a fotót (ha nem eleve fehér keretes, tehettek mögé egy vékony fehér hátteret). Ezután vágjatok ki kis zászló formákat mintás kartonokból, és azokat ragasszátok fel. Erre ragasszatok egy zsinórt (ez lehet egy fonaldarab például, mert az könnyen igazítható), mintha girland lenne, a zászlók közé kerüljön egy-egy színes gomb, amire akár a zsinórból masnit is köthettek. Formalyukasztóval vágjatok ki kisebb-nagyobb virágokat vagy más, tetszőleges formákat, amiket 3D-s ragasztókockákkal ragasszatok fel a képre, és a közepükbe mintás gombokat ragasszatok. Végül a kép leírását nyomtassátok ki, vágjátok körbe mintavágó ollóval, kiemelve ragasszátok fel és díszítsétek színes gombbal.

Ennél a képnél egy narancsos papír az alap, ami jól illik a naplemente színeihez. Erre kerül egy natúr színű kisebb háttér, amelynek a széleit körbe akár egy bélyegzőpárnával kicsit be is árnyékolhatjátok (húzzátok végig finoman a papír szélét a bélyegzőpárnán). Egy fehér kartonból kivágott keretbe fel is ragaszthatjátok az első fotót, majd utána vágjátok ki a két hullámot világoskék scrapbook papírból, a pálmafa törzsét és ágait, valamint a kókuszdiókat. A pálma szintén kaphat egy kis árnyékolást a fent leírt módon. Készítsétek elő még a másik fotót is, amely kaphat kicsit díszesebb hátteret a fehér kartonból, valamint alulra még néhány tengerparti figurát, amelyeket össze is ragaszthattok, és a két szélsőn egy-egy lyukat is kivághattok. Ha minden elő van készítve, akkor folytatódhat a kompozíció. Először a pálmafa törzsét ragasszátok fel, majd a zöldellő ágait. Előbbihez használjatok ragasztóstiftet, utóbbihoz 3D-s ragasztókockákat. Ezután jöhet az első hullám (ennél tetszés szerint megválaszthatjátok, hogy síkban vagy kiemelve rögzítitek), majd a második fotó. A második hullámot már mindenképpen emeljétek ki a síkból, és akár egy picit el is tolhatjátok az elsőhöz képest. Fűzzetek zsinórt az alsó kis díszekbe, és azzal kössétek át az oldalt. Végül egy színes gombbal, miltonkapocssal, bizsu elemmel díszítsétek még a képet, és kész is vagytok!

 

 Ez a scrapbook egy kasírozott vászonra készült, így önálló faliképként díszíti tulajdonosa otthonát. Ha Ti sem albumban, mint inkább egy különleges képben gondolkodtok, akkor így készíthettek hasonlót:

A vászonra akvarell festékkel vagy alaposan vizezett hobbi festékkel fessetek először egy halvány keretret. A színeket hagyjátok nyugodtan összefolyni, itt a foltos hatás a cél, de ügyeljetek arra, hogy a kép belseje fehér maradjon. (Célszerű maszkoló szalaggal kitakarni a kereten belüli részt.) Száradás után a fehér részre fessetek egy stilizált napocskát, majd dekor ragasztószalagból vagy mintás kartonból kivágott csíkokból ragasszatok egy vékony, belső keretet a fehér alap és a külső, festett keret közé. Ezután kezdődhet a rétegezés! Először ragasszátok fel a fehér hátteres fotókat, majd a bal alsó negyed részleteit készítsétek elő - a halvány kartonokból kivágott háttereket és etikett címkét, a kisebb-nagyobb zászlókat, hurkapálcika darabokat, feliratoknak szánt betűket. Bordűrlyukasztóval lyukasszatok egy-egy darab mintát a kép többi sarkába, amit akár vékony tűvel fel is varrhattok a vászonra, de ragasztással is rögzíthetitek. A bal alsó negyedben a sorrend: a fölső kiszászló, a hátterek, az 1-es, 2-es nagy zászló, az etikett címke, a szöveg, majd a kis zászló a lenti sarokban. Végül még egy-két gombot, strasszkövet és flittert ragasszatok fel ide-oda, ragasszátok fel a kis kartonra írt leírást és a papírból, szalagból, gombból álló medált.

Bármely scrapbook oldalt, kompozíciót elkészíthetitek egy teljes album oldalaként, de akár önálló képként is vagy, ahogy a fenti példa mutatja, vászonképként is.

 Képek forrása: Pinterest

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem