Scrapbook a falon

2012-03-01

A közkedvelt scrapbook technikát nem csak fényképalbumok készítésére használhatjuk. Fotóinkból kiragadva egyet-egyet különleges képet is készíthetünk, amely aztán a falra is kerülhet!
A scrapbook technika nagy rajongójaként nem állt tőlem távol az a gondolat, hogy egyik fényképünk ne egy megszokott képkeretbe kerüljön, hanem egy különleges keretet kapjon. Bevallom, a különleges falikép, bár, ahogy látni fogod, egy pöttynyi pirosat és szívecskét sem tartalmaz, még Valentin napi ajándéknak készült a Kedvesemnek, de éppen amiatt, hogy sem piros, sem szív nincs benne, és amiatt, mert ez a kép mindenféle alkalom nélkül, önálló lakásdekorációként is tökéletesen megállja a helyét, akkor nem mutattam még be.

Azt is be kell vallanom, hogy a Valentin napot ezúttal felhasználtam - egy remek apropónak találtam arra, hogy végre elkészítsem a hálószobánkba az első képet a falra (amit pedig már 3 éve tervezek). Persze nem úgy néz ki az otthonunk, mint egy fotókiállítás, azért mi szeretjük a fényképeinket kitenni. Rengeteg vár még a fiókjaimban is arra, hogy méltó helyére kerülhessen, de ezek közül most egynek szántam kitüntetett szerepet. A szerelem ünnepén természetesen kettőnket szerettem volna keretbe zárni. Csak éppen nem a hagyományos módon. Így jött az ötlet egy scrapbook kép készítéséhez.

Persze mikor máskor, ha nem épp február 14-én? De, mivel a nap nagy részét külön töltöttük, volt rá alkalmam, hogy nekiálljak az alkotásnak. És, hogy Neked is be tudjam mutatni, hogyan készíthetsz akár maradék, dirib-darab papírok, szalagok, maradék dekorációs kellékek felhasználásával scrapbook képet, minden lépést lefotóztam.

Így készül tehát a scrapbook kép:

Ahogy láthatod, a szerelem piros és rózsaszín színei helyett én barna és türkiz színeket választottam, aminek az egyszerű oka az, hogy a hálószobánk két meghatározó színe is a barna és a türkizkék. Összeszedtem mindenféle dolgot, amiről úgy gondoltam, hasznos lehet, bár később látni fogod, hogy volt, amit végül nem használtam fel, de úgy gondolom, a végeredmény így lett tökéletes. Ebbe a keretbe egy 10x15 cm-es fotó illik. (A fénykép itt háttal látszik! Bocsánat, hogy nem mutatom meg magunkat, nem azért, mintha vállalhatatlan pillanatban készült volna rólunk a fotó, de most nem a fényképünkön, hanem magának a képnek az elkészítésén van a hangsúly.)


Alapanyagok, kellékek:
-keretre feszített vászon (én egy 24x24 cm-eset választottam, mégpedig azért is, mert ennek a vászna kicsit be volt szakadva, de tudtam, hogy ha dekopázspapírral beborítom, úgysem fog látszódni ez a hiba. Festeni már így nem lehetne rá, de ettől még ez a selejtes darab erre a célra tökéletesen megfelelt!),
-dekopázspapír,
-egyszínű és mintás fotókarton, Canson papír, kartonpapír tetszés szerint,
-scrapbook technikához való mintás papír (amiből ki lehet vágni különböző formákat),
-maradék szalagok (én 4, 2 és 1,5 cm széleseket találtam barna és türkizkék színekben, organza és szaténszalagokból),
-strasszkövek, ragasztható félgyöngyök,
-gyorsragasztó toll,
-ultrafinom glitterpor,
-dekopázs ragasztó,
-ragasztóstift,
-hobbi ragasztó, 
-3D-s ragasztó kockák,
-olló

1. Első lépésben a dekopázspapírt felragasztottam a vászonra. A hátulján behajtottam a papírt, és úgy ragasztottam fel, mintha "becsomagoltam volna" a keretet a papírba.


2. A barna Canson papírból kivágtam egy 10x21 cm-es téglalapot, amire a 4 cm széles, türkizkék organzaszalagot ragasztottam fel (mindkét szélén alá-, túlhajtva a szalagot). A ragasztóval nem kentem be a szalag teljes felületét, csak a papír hátoldalán, a két végénél rögzítettem, nem véletlenül, majd később kiderül, hogy miért fontos ezt így csinálni.


3. Tulajdonképpen ennyi volt az előkészület, innentől kezdve jön a tervezés és a scrapbook lényege: a rétegezés! A harmadik lépésem az volt, hogy variáltam a kezem ügyébe akadó papírokat, szalagokat, kellékeket. A mintás papírból kivágtam néhány apró részletet, a türkizkék kartonból egy 6x23 cm-es csíkot, majd addig tologattam, teszegettem egymásra a rétegeket, amíg úgy gondoltam, hogy megtaláltam a tökéletes megoldást. 

A scrapbook technika egyik legfontosabb pillanata a tervezés. Ki kell kísérletezni, hogy melyik lesz az a megoldás, ami - szerintünk - a legnagyobb összhangot és a kívánt eredményt, hatást hozza majd.


4. Miután kitaláltam, hogy hogyan is nézzen majd ki a különleges képkeret, mindent lepakoltam, és megindult az építkezés. Mindig alulról, a legalsó rétegtől haladunk felfelé. Így tehát én is a türkizkék szalaggal díszített barna kartondarabot ragasztottam fel legelőször.


5. Ezután következett a 2 cm-es barna szaténszalag, amit a vászon teljes szélességében felragasztottam, az oldalán is átnyúlva, a hátoldalára behajtva, és ott is leragasztva.

6. A türkizkék papírcsík hátuljára több helyre 3D-s ragsztókockákat ragasztottam. Így nézve a képet a papír alsó szélét direkt hagytam üresen, hogy miért, az később szintén kiderül.


7. Ebben a lépésben helyére került a türkizkék karton is, mégpedig úgy, hogy a jobb széle lett az, ahová nem rögzítettem kis ragasztókockákat!


8. A 1,5 cm széles türkizkék szaténszalagot a keresztben futó barnához hasonlóan, a vászon teljes magasságában, az oldalára is átnyúlva, hátulra behajtva ragasztottam fel a türkizkék kartonlap szélére.


9. A mintás papírból kivágott formák hátuljára is felragasztottam kis ragasztókockákat. A scrapbook technikánál nagyon hasznosak ezek a kis ragasztókockák, mert nagyon jól ki lehet emelni velük kisebb-nagyobb részleteket a síkból.


10. 3D-s ragasztókockákkal kerültek a helyükre a francia liliomot ábrázoló kis részletek, és hobbi ragasztóval a strasszkövek. Már jól alakul a képkeret, egy-két apró lépés van már csak hátra. Az azonban itt is látszik már, hogy időközben meggondoltam magam. A 3. lépésnél bemutatott elrendezésen egy csöppnyit változtattam (a bal oldali türkiz kék sávban), ezért látható a legelső, kész képet bemutató fotón is már ez a verzió. Ha Te is úgy érzed, munka közben jön egy jobb öteleted, bátran változtass a kiinduló elképzeléseden!


11. A nagyobbik címke sarkai adták magukat a további díszítésre - mindegyik sarokba egy-egy barna, öntapadós félgyöngyöt ragasztottam.


12. Alá pedig, a barna karton alsó szélére 6 db 4 mm-es kristály strasszkő került (hobbi ragasztóval).


13. Az utolsó lépéshez már a fénykép is kell. 
(FONTOS, hogy én csak a cikk miatt mutatom hátoldaláról a fotót, és igaziból persze mi sem ezt az oldalát nézegetjük. Te az utolsó lépést úgy készítsd, hogy a fénykép Veled szemben, rendesen láthatóan legyen! Vedd úgy, hogy itt a fehér oldal a lényeg, amit látni kell!) 
A türkizkék kartonból levágtam még egy 4,5x12 cm-es darabot, és egy kb. 16 cm-es darabot a barna szaténszalagból. A szalagot felragasztottam a kartonra úgy, hogy a bal szélen pár mm helyet szabadon hagytam, hogy alá be tudjam csúsztatni a fényképet. A barna szalagot ráragasztottam a fotóra hosszában, a kép fölső szélét pedig a türkizkék kartonhoz ragasztottam. Miután a három részt így összeragasztottam, megfordítottam és körbe, a széleit beragasztóztam, majd visszafordítottam és becsúsztattam a helyére: a bal oldalát a türkizkék sáv alá. Ugye emlékszel, a 6. lépésnél szabadon hagytam azt a felét a kartonnak! Éppen azért, hogy itt, a végén majd alá tudjam csúsztatni a képet. Ugyanilyen megfontolásból nem kellett a 2. lépésben sem leragasztani a kék szalagot a barna kartonra, hogy a képet oda is be tudjam itt, a végén csúsztatni.

És még egyszer a végeredmény, amelyen tehát jól látszik, hogy a kép be van csúsztatva a kék organza szalag alá, és kicsit a bal oldalon a türkizkék sáv alá.

Jó alkotást, scrapbookolást, ötletelést, tervezgetést, rétegezést és építkezést kívánok Neked a Te scrapbook képed megalkotásához!


Ötlet és kivitelezés: Laukó BrigiKapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem