Pehelysúly vs. nehézsúly - avagy a húsvéti tojás dilemma

2016-03-07

tojás , Húsvét , betonöntés , beton , tojáskifújás

Milyen húsvéti tojásokat készítsek idén? Legyenek pillekönnyűek, légiesek, elegánsak kifújt tyúk-, fürj-, lúdtojásból, vagy legyenek inkább trendi, minimál, kemény betontojások? Feltetted már ezt a kérdést magadban? Ha igen, csak még a választ nem tudod, ma talán segíthetünk elbillenteni a mérleg nyelvét. 

A beton az építőipar egyik legnépszerűbb alapanyaga. Évezredek óta használják épületekhez, utakhoz, különböző szerkezetekhez, a hobbi ipar azonban csak néhány éve vetett rá szemet. A beton lakásdekó célú felhasználása azonban hamar közkedvelt lett, mára már egyetlen, a trendi, minimál, kicsit hideg, rideg hangulatot idéző otthonból sem hiányzohat. Betonból bármilyen dekorációs tárgyat lehet önteni – vázák, tálak, lámpabúrák, gyertya- és mécsestartók, kaspók, betűk, hűtőmágnesek, dísztárgyak, sőt még ékszerek és akár húsvéti tojások is születhetnek a kemény, szürke anyagból.

Hogyan önthetsz betontojást? Bemutatjuk lépésről-lépésre!

1. Keverd ki a betont az útmutató alapján, és töltsd egy nejlonzsákba, aminek az egyik sarkát vágd le.

2. Kend ki az öntőformát étolajjal, hogy öntés után könnyebben el tudd távolítani a műanyagot a betonról. Öntsd a kétrészes formába a betont, és hagyd száradni 24 órát.


3. 24 óra után távolítsd el a forma két részét és óvatosan húzd ki a tojást. Ha szükséges, kicsit csiszold át a felületét.

4. A kész tojásokat tetszés szerint dekorálhatod tollakkal, zsinórokkal, vagy hobbi festékkel, festékfilcekkel, krétafestékkel, táblafestékkel, arany/ezüst füstfóliával. Inspiráló ötleteket cikkünk végén találhatsz.

Az öntőforma:

2 részes átlátszó, ütésálló műanyag forma. Az öntés közbeni stabilitást a forma lábai biztosítják.

A tojásöntő forma adatlapját ITT tekintheted meg! >>

Ha a betonnal szemben a finomabb, lágyabb megoldásokat kedveled jobban, akkor húsvéti dekorációidat igazi, kifújt tojásokból készítsd el. Akár tyúk-, lúd-, strucc- vagy fürjtojásokkal aggatnád tele barkafádat, a kifújásban nagy hasznodra lehet a speciális tojáskifújó szerkezetünk, amivel a tojáskifújás rendkívül egyszerű és higiénikus.

Hogyan működik? Az alábbi lépésekben bemutatjuk:


1. A kiszúrótűvel (ami a szett tartozéka) óvatosan fúrj egy lyukat a tojás egyik végén (mindegy, hogy melyiken).

2. Az átlátszó védőtokban lévő tűt illeszd rá a sárga pumpa csövére, majd távolítsd el a védőtokot.


3. Szúrd bele a tűt a tojáson kifúrt lyukba, és készíts a tojás alá egy tálkát.

4. Fújj folyamatosan levegőt a tojás belsejébe a sárga pumpa ismételt összenyomásával – ezzel a tojás belsejéből a fehérje és a sárgája elkezd kifolyni.


5. Végül mosd ki a tojást úgy, hogy a lyukon keresztül vizet öntesz bele, majd behelyezed a tűt, és ugyanúgy kipumpálod belőle a vizet, ahogyan az előző lépésben a tartalmát. Száradás után máris tetszés szeront dekorálhatod a kifújt tojást festéssel, dekupázs technikával, aranyozással, stb.

A tojáskifújó szett adatlapjához kattints IDE! >>

A kifújt tojás díszítése bizonyára már régi hagyomány a Te családodban is, ám betontojásokat tenni a húsvéti ünnepi asztalra talán kicsit még idegennek hangzik. A következő mintadarabok azonban meggyőzhetnek arról, hogy érdemes lehet újítani, kipróbálni ezt a stílust is, és a rideg beton nagyon is elegáns tud lenni, ha úgy akarjuk!;-)


A betontojásokat számtalan hobbi technikával teheted különlegessé, és elegánssá! A pasztell színű festék, a krétafesték és az aranyozás is nagyon jól áll neki! Próbáld ki!


MINIMÁLBÓL VINTAGE
A rideg betont a puha tollpihék lággyá, elegánssá teszik. Új, pöttyös tollainkkal Te is készíthetsz ilyen vintage hangulatú tojásdekorációkat húsvétra!

A pöttyös tollak kínálatát ITT találod! >>


Szereted a rusztikus hangulatot? Akkor csempészd be a húsvéti dekorációba is! A kemény beton is megtörheted a natúr zsinórokkal, zsákvászonnal.

Választhatsz akár színeseket is, kenderzsinór és papírzsinór választékunk óriási, találd meg a legmegfelelőbbet beton tojásaidhoz! >>


A betonból nem csak a tojásformát öntheted ki, hanem a tojástartókat is. Bármilyen kiürült pitli, tálka jó lehet öntőformának.

Ha a beton húcvéti dekorációk létjogosultságában már nem, de a készítésükben még kicsit bizonytalan vagy, további információkat és tippeket találhatsz a betonöntésről ITT! >>

Kellemes Húsvéti készülődést kívánunk!

Inspirációs betontojás képek forrása: Pinterest

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem