Nyaraljunk a kertünkben!

2013-08-07

Egy-két apró trükk, amellyel tengerparti vagy akár Provance-i hangulatot varázsolhatunk a kertünkbe, teraszunkra!

A kánikula szerelmeseinek egy rossz szava sem lehet az időjárásra. A rendelkezésre álló szabadnapok számára már inkább érkezhetnének a rossz szavak - tegyük hozzá: joggal. Ez ellen azonban nem sokat tehetünk, hacsak nem annyit, hogy minden szabad pillanatunkat kiélvezzük - otthon is!

Ha túl vagyunk már a nyaraláson, folytassuk otthon! A közelgő hidegfront sem hoz olyan lehűlést, hogy ne települhetnénk ki a kertünkbe, teraszunkra. Használjuk ki a jó időt, és munka után, hétvégén töltsünk minél több időt a szabadban! Hogy igazán idilli legyen a hangulat, vessük be a kreativitásunkat és teremtsünk egy-két apró trükkel például tengerparti hangulatot magunk körül! Ezúttal nem feltétlenül a hobbi technikákat, mint inkább a lakberendezői vénánkat kell segítségül hívnunk! Ne gondoljunk azonban semmi ördöngösségre, csak nézzünk szét a lakásban, mi az, ami mozdítható, ami jól jöhet a kerti nyaraláshoz!

Íme egy-két ötlet!

 

A fonott fotelek a mediterrán hangulat megteremtéséhez kitűnő alapot adhatnak. Ha akár a nappalinkban, akár a teraszunkon van ilyen, ne habozzunk levinni a fűbe! Noha a tengerparton ritkán nő szép, zöld fű, most érjük be ezzel, bár, ha van kisgyermekünk, aki szeret homokozni, megkérhetjük, hogy szórjon körénk egy is egy kicsit, biztosan élvezni fogja, hogy ezúttal nem kap ki érte, ha kiviszi a homokozójából a homokot. A mediterrán környezet leanderek és pálmák nélkül elképzelhetetlen. A leander hazánkban is jól érzi magát, ám pálmafákkal ritkán találkozunk. A szobanövényként jól ismert datolyapálma azonban nagyon jól érzi magát a szabadban egészen tavasztól őszig, így az is része lehet az újdonsült kis házi tengerparti saroknak, s legalább némi pálmafaérzetet is keltünk vele. 

   

A tengerparti hangulathoz a kagylók, csigák is elengedhetetlenek. Akár korábbi nyaralások során összegyűjtött, akár hobbi boltban vásárolt darabokkal rendelkezünk, most vigyük ki azokat is a kertbe! Fogjunk egy nagy cserepet, szedjük tele földdel, szúrjunk bele faágakat, gallyakat, néhány nagyobb kővel rakjuk ki a cserép tetejét (ez egyrészt jól is mutat, de stabilabbá is teszi a faágakat), majd kezdődhet a dekorálás! Akár a karácsonyfát, úgy díszítsük fel a kerti cserepes fánkat is! A kagylókba fúrjunk kis lyukakat (például a Dremel hobbigépével), majd damillal lógassuk fel őket a faágakra.

(Ebben a cserepes fában egyébként az a nagyszerű, hogy egész évben, az évszaknak megfelelően remekül dekorálható, így állandó dísze lehet kertünknek, teraszunknak. Ha jön az ősz, a kagylókat lecserélhetjük termésekre, télen hópelyhekre, tavasszal filc virágokra stb.)


 

A nagy melegben jól esik a hűsítő limonádé vagy bodzaszörp. Menta- vagy citromfűlevéllel, citromkarikákkal kínálva nem csak finom, hanem még mutatós is, de ha úgy gondoljuk, a kisasztalt is feldobhatjuk kicsit. Erre az egyik legegyszerűbb eszközünk a kavics és a festékfilc! Kavicsot úton útfélen gyűjthetünk (de festés előtt alaposan tisztítsuk meg), festéknek pedig választhatunk az Uni Posca vagy a Decopen termékek közül. Rajzoljunk tetszés szerint vidám, színes mintákat a kavicsokra, és kérjük meg gyermekeinket is, hogy segítsenek! Biztos, hogy örömmel vesznek részt a dekorálásban!


 

A levendula szerelmeseiként egy szép csendélettel teremthetünk Provance-i hangulatot kertünk vagy teraszunk egyik sarkában. Egy cserép levendula mellett jól mutat egy frissen szedett csokor is, természetesen lila szalaggal átkötve. A cink locsolókannát fessük le hobbi festékkel és levendulamintás szalvétával dekoráljuk. A kompozícióhoz még néhány cinkedényt is felhasználhatunk, amelyekbe gyertyákat, mécseseket állíthatunk.


 

 A zöldellő fűszernövények remek illatot és szép látványt nyújtanak egész nyáron. Hogy véletlenül se keverjük össze őket, mindegyik cserép mellé tehetünk feliratozott köveket (ennek készítését egy korábbi cikkünkben bemutattuk, ld. ITT), a cserepeket pedig különböző csipkeszalagokkal dobhatjuk fel, melyeket kétoldalú ragasztószalaggal vagy Pritt univerzális ragasztóval rögzíthetünk a cserepek peremén.

 

Design és styling: Laukó Brigi és Rónai Judit

Fotó: Rónai Judit

A levendulás cink kannát Sági Kissné Sike Ildi készítette

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem