Mixed media - a technikák találkozása

2015-10-12

Dekupázs , Scrapbook , transfer decoupage , Mixed Media , Mix Media Art , Ragasztás

Ha szereted a scrapbook technikát, ha lelkes dekupázsoló vagy, ha rajongasz a különböző feliratokkal ellátott tárgyakért, ha szívesen transzferálod át kedvenc fotódat dísztárgyaidra, akkor tuti, hogy a Mixed Mediát is imádni fogod! Hogy miért? Mert ebben az új irányzatban mindezt együtt is megteheted!

MIXED MEDIA - MIX MEDIA ART - MIXED MEDIA ART

A hobbi ipar legújabb trendi technikájának, a Mixed Mediának (vagy Mix Media Artnak vagy Mixed Media Artnak) a gyökereit az 1950-es évek második felében született Pop Artban találhatjuk meg, amely művészeti irányzat megismertette az emberekkel a kollázsok, stencilek, feliratok, és a különböző anyagokkal, formákkal és színekkel való alkotás világát.

A hobbi iparban a Mixed Media a scrapbook és a dekupázs technika továbbfejlesztett, kreatív változatát jelenti, amely által az egyszerű kézműves alkotások is művészi alkotásokká válhatnak.

A technikához valójában új ismeretekre nincs szükség, hiszen, aki valaha készített már scrapbook albumot, dekupázsolt, használt sablonokat, jártas az antikolásban, a transzferálásban, annak csupán ötvöznie kell mindent.

A Mixed Media ereje az egyéni kreativitásban és ízlésben rejlik! A különböző technikák bármilyen kombinációban előfordulhatnak egy alkotásban, a lényeg megtalálni a harmóniát, és a határt, hogy a végeredmény ne lépje át a giccs küszöbét.

Az új művészi irányzat azért új termékeket is bevezetett a piacra - média stencilek, média tinták, permet spray-k segítik az alkotást, de ezek mellett a dekupázs technika (különös tekintettel a transzfer dekupázsra) minden eszköze is jó, ha kéznél van. A 3D-s felületek kialakításához itt - a scrapbooknál alkalmazott 3D-s ragasztószalag vagy kis kockák helyett - sokkal inkább a struktúrpaszta lehet hasznos.

  

A média stencilek a 3D-s felületek kialakításán túl a média tintákhoz és média permetspraykhez is tökéletesek.

 

Az alkoholos tinta és a vízbázisú permetfesték új lehetőségeket ad az alkotók kezébe. Mindkét festékre jellemző, hogy más-más hatást kelt porózus, illetve sima felületeken.

A kidomborodó felületek esetén gyakori az antikolás, melyhez az antik paszták, illetve az aranyozás, melyhez a metál festékek mellett a füstfóliák is kitűnően alkalmazhatók.

A Mixed Media és a scrapbook közötti legfőbb hasonlóság, hogy mindkét technikában fontos a rétegezés. A transzfer dekupázzsal rokon lépés a feliratok és/vagy fotók átvitele - általában egy már dekupázzsal vagy festéssel előkészített alapra, és a dekupázs technikához hasonlóan itt is rizspapírok felragasztásával alapozhatók meg a műalkotások.

A mindent mindennel, bármit bármivel elv alapján tényleg csak a képzelet szabhat határt egy ötvözött művészi alkotás, vagyis egy Mix Media Art elkészítésének, legyen az falikép, óra vagy doboz, melyekhez nem csak a kellékek, de a vásznak és fa alapok is megtalálhatók kínálatunkban.

 

 

 

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem