Mi is az a transfer decoupage?

2015-09-28

transfer decoupage , szalvétatechnika , vintage , dekoráció , Dekupázs

Bár a dekupázs technikán belül tartjuk számon, lényeges különbség van a transzfer eljárás és a hagyományos szalvétatechnika között. Hogy pontosan mi is, azt mutatjuk meg cikkünkben!

Néhány éve ütötte fel a fejét a transfer decoupage vagy magyarosabban a transzfer dekupázs technika, mely egy egészen új, különleges lehetőséget adott a hobbi technikák, az egyedi DIY projektek kedvelőinek kezébe. Az eljárás lényege ugyanis az, hogy a felhasznált fotón, papíron lévő képet átvihetjük bármilyen felületre.

A HAGYOMÁNYOS DEKUPÁZSBAN A PAPÍRT RAGASZTJUK FEL, A TRANSZFER DEKUPÁZSBAN A FESTÉKET VISSZÜK ÁT!

De mi is pontosan a különbség a hagyományos dekupázs technika és a transzfer dekupázs között?

A különbség egyszerűen megfogalmazható: míg a hagyományos szalvétatechnikánál a papírt (legyen az ténylegesen szalvéta vagy speciális dekupázspapír) ragasztjuk fel a felületre, a transfer eljárás során a kiválasztott fotónak vagy papírnak csupán a festékrétegét visszük át a felületre. Utóbbi technika kifejezetten ajánlott az egyedi fényképes dekorációk, ajándéktárgyak készítéséhez.

RAGASZTÓ, GÉL, OLDAT - MIKOR MELYIKET HASZNÁLJUK?

A transzfer dekupázshoz speciális hordozóanyagra van szükség - ez a transzfer ragasztó, a transzfer gél vagy a transzfer oldat lehet. Előbbi kettő lényegében ugyanaz, csak a német gyártó ragasztónak, míg az olasz gélnek nevezte el a terméket. A ragasztó/gél használata akkor javasolt, ha nagyobb mintát, nagyobb méretű fotót szeretnénk átvinni a kiválasztott felületre, az oldat kisebb minták, sorminták, feliratok esetén válhat be jobban. Lényeges különbség még, hogy az oldaltos használat során a fotó vagy a transzfer papír (a rajta lévő festék minőségétől függően) akár többször is felhasználható.

HOGYAN MŰKÖDIK?

A transzfer ragasztó/gél esetében a kiválasztott felületet be kell kenni a hordozóanyaggal, színoldalával lefelé ráfektetni a papírt, jól rásimítani a felületre (egy fa spatulával vagy régi bankkártyával), hogy ne maradjanak benne légbuborékok, majd kis száradási idő után a papírt picit megnedvesített puha ronggyal vagy az ujjunkkal le kell dörzsölni.

Az oldatnál ezzel szemben a kiválasztott tárgyra ráfektetjük a transzfer papírt (vagy kisebb fotót) színoldalával (vagyis a festékréteggel) lefelé. Ha szükséges, a papírt egy-két helyen akár kis maszkolószalaggal rögzíthetjük is. Ezután az oldattal átitatott vattapálcikával átnedvesítjük a papírt. Mikor a teljes felület nedves, egy lapos, kemény tárggyal (pl. fa spatula vagy egy régi bankkártya, törzsvásárlókártya) jól lesimítjuk a papírt, egyrészt, hogy a légbuborékok távozzanak, másrészt, hogy a papír szépen kisimuljon és a minta szépen átragadjon az alaptárgyra. Végül óvatosan lehúzzuk a papírt. A nedvesítés-kaparás fázist ötvözve, kis részletekben is végighaladhatunk a felületen.

Akár ragasztót/gélt, akár oldatot használunk, célszerű a végén egy befejező lakkréteget is felvinni a felületre. Mindegyik hordozóanyag textilre való használata esetén igaz, hogy a mintát vasalóval fixálni kell! A vasalás technikája Facebook oldalunkon egy hétvégén bemutatásra kerülő videóban jól látható lesz!

MILYEN FELÜLETEN HASZNÁLHATÓ?

A transzfer ragasztó, gél és oldat egyaránt használható fa, fém, üveg, kő, agyag, textil, porcelán, kerámia, festővászon, gipsz felületeken. Létezik azonban egy külön transzfer ragasztó viasz felületekre, amellyel abszolút egyedi, fényképes, feliratos gyertyákat is készíthetünk!

MILYEN ESZKÖZÖKRE VAN SZÜKSÉG?

A ragasztón/gélen, oldaton és a fotón vagy mintás papíron kívül ecset, vattapálca, kaparó eszköz, és puha rongy kell a technikához. Textilre való átvitel esetén még vasalót és sütőpapírt kell előkészítenetek.

EGYEDI FÉNYKÉPES TÁRGYAK HÁZILAG!

Az eljárás legnagyobb előnye, és ami miatt igen kedvelt technika az az, hogy az egyedi, fényképes ajándéktárgyak, dekorációk immár saját kezűleg is elkészíthetők! A fénykép nem csak fekete-fehér, hanem színes is lehet, azonban csak a lézernyomtatóval kinyomtatott fotó használható, a tintasugarassal nyomtatott kép esetében ugyanis elmosódik a festék.

Fontos, hogy ha nem kész transzfer papírral dolgozunk, hanem magunk nyomtatnánk szöveget, akkor a feliratot tükrözve kell kinyomtatnunk, hogy a kész tárgyon jól olvasható legyen!

TECHNIKÁK ÖTVÖZÉSE

A transzfer dekupázs kiválóan társítható más kedvelt hobbi technikával - dekupázzsal, antikolással, repesztéssel, scrapbookkal. Általánosságban elmondható, hogy ezt a lépést leginkább befejező, utolsó "rétegként" célszerű alkalmazni. Tehát például egy hagyományos dekupázs technikával, repesztéssel díszített tárgyra a végén könnyen felvihetünk még egy odaillő mintát, feliratot is a transzfer technikával. A transzfer dekupázs kiváló eszköz a manapság oly divatos vintage stílusú tárgyak készítésekor.

Facebook oldalunk heti témája a transzfer dekupázs, így egész héten sok ötlettel, lépésről-lépésre fotóval, videóval készülünk, melyekből még jobban megismerhető és megszerethető ez a technika!

 

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem