Koszorú másképpen, más célra

2015-01-08

Gondoljunk a közelgő télre, a kis cinkékre! Az adventi készülődést törjük meg egy "eleségkoszorú" elkészítése erejéig.

A november a koszorúkészítés időszaka.
A hónap elején elhunyt szeretteink sírjához viszünk virágkoszorúkat, hó végére pedig az adventi koszorúnkkal kell elkészülnünk, mert bizony ebben az évben már november 28-a ez első szál adventi gyertya meggyújtásának napja.

"November télelő" - tartja a mondás,és bár az időjárás az elmúlt hetekben inkább az év harmadik-negyedik hónapjáéhoz, mintsem a tizenegyedikéhez hasonlít, azért be kell látnunk, nyakunkon a december, bizony fel kell készülnünk a télre. Mostanában egyik nap verőfényes napsütésre, 15 fokra ébredünk, de másnap akár már a hópelyhek köszönthetnek bennünket reggel. És, ha ez bekövetkezik, nem csak mi fogunk dideregni, rajtunk, embereken kívül piciny madárkák ezrei repkednek majd körülöttünk, házaink körül kétségbeesve némi eleség után keresve-kutatva.

Téli dekorációt, adventi koszorút már többet bemutattunk és még fogunk is itt, honlapunkon. Most azonban, ha már ebben a hónapban úgyis benne vagyunk a koszorúkészítésben, és úgyis a télre készülünk, örvendeztessük meg a piciny madárkákat, és készítsünk nekik egy bőségtálat, akarom mondani egy bőséges "eleségkoszorút".

Akik szeretnek alkotni, akik szeretik a természetet, szívesen látják az apró cinkéket vendégül saját házuk táján, biztosan örömmel látnak majd hozzá e különleges koszorú elkészítésének is. Ha Te is úgy gondolod, tarts velünk, megmutatom, mit és hogyan csinálj!


A fenti képen a kellékeket, alapanyagokat, hozzávalókat láthatod. Szükséged lesz egy szalmakoszorú alapra, zöld mohára, hobbi drótra, kötöző drótra, buddha termésre (vagy bellcup-ra, vagy kókuszdió héjra), almára, héjas földimogyoróra, kölesfürtre, magvakra, erős fonalra, tűre, cipészárra vagy kalapácsra és szögre, valamint csípőfogóra.
A koszorú mellet egy "eleségnyársat" is készítünk, ahhoz cinkegombócot, almát, héjas földimogyorót, raffiát, erős fonalat, erős, hosszú tűt, kötöződrótot és csípőfogót készíts elő.


Eleségkoszorú
Bőségesen feldíszítve nem csak, hogy szépen mutat a kertben, hanem a kis cinkék is boldogan vetik majd rá magukat. Igaz, egy idő után megkopasztják a koszorút, és dísz nélkül hagyják, de sebaj, készíts újat nekik, hogy újra örülhessetek: Te a látványnak, a madarak az eleségnek!

A dekorációs célra szánt koszorúk esetében a legegyszerűbb és leggyorsabb eszköz a díszítések rögzítésére a ragasztópisztoly, amit ez esetben azonban nem használhatunk, hiszen a madarak a kész koszorúról fognak csipegetni, és éhes kis begyük sokkal inkább vágyik a finom eleségre, mint a ragasztóra. Ezért ehhez a koszorúhoz minden díszt, vagyis termést, gyümölcsöt drótokkal kell rögzíteni!
A hobbi drótokból vágj le kisebb darabokat (Rövidebb-hosszabb darabokat egyaránt. A méret a rögzítendő termések méretétől függ. A mogyorógirlandhoz, mohához, kölesfürthöz például rövidebb darabkák kellenek.), amiket hajlíts meg U alakban, és elsőként a mohát rögzítsd fel velük körbe a koszorúra. A buddha terméseknek (vagy bellcup-oknak, kókuszdió héjaknak) az alján fúrj két kis lyukat (vagy a cipészárral vagy egy kalapács és egy szög segítségével), fűzz át a lyukakon egy hosszabb darab hobbi drótot és rögzítsd a szalmakoszorú négy, egymással párban szemben álló pontjához. Így kapod meg a magtartókat. Négy almát helyezz el a buddha termések között, és egy-egy extra hosszú dróttal szúrd azokat is a koszorúba (a száruknál, a csutkájukon keresztül). Ha az almák szépen ülnek a helyükön, tekerj köréjük egy-egy kölesfürtöt, amiket kisebb U drótokkal rögzíts néhány ponton. Ezután fűzz be 2,5-3 m fonalat a tűbe, dupla csomóval kösd el a végét, és fűzd fel a mogyorókat, hogy megkapd a girlandot, amit aztán tekerj körbe a koszorún és szintén kisebb U alakú drótokkal, egy-egy mogyoró között leszúrva rögzíts, ahogyan azt a képen is látod. Legvégül töltsd föl a buddha terméseket magokkal, és helyezd el az eleségkoszorút kerted, teraszod, balkonod egy olyan pontjára, ahol biztonságosan megáll, nem borítja fel/le a szél, Te is láthatod, és a madarak is könnyen hozzáférnek.

 


Eleségnyárs
Ha nincs helyed a koszorúnak, vagy nincs időd azt elkészíteni, csinálj gyorsan egy (vagy több) eleségnyársat a kis cinkéknek!

A hobbi drót egyik végétől pár centire kötözz fel néhány raffia szálat jó erősen, ez hivatott megakadályozni ugyanis, hogy a nyársról lecsússzanak az eleségek (tényleg jó szorosan, erősen rögzítsd a raffia csomót, mert a felfűzött ennivalók elég súlyosak lesznek). Fűzz be a hosszú tűbe egy erős fonalat és húzz rá 5-6 szem mogyorót, egy kisebb almát és egy cinkegombócot (amiről előzőleg levetted a műanyag hálót, ha volt rajta, és dróttal körbetekerted, ahogy a képen is látszik). Rögzítsd a fonalat a drót másik végén, majd lógasd fel a nyársat egy faágra, vagy szúrd bele egy cserépbe. Készíts tetszés szerint többet, variáld az alapanyagokat, hagyd el a mogyorót, használj két almát, vagy két gombócot stb. Meglátod, a madarak ennek az eleségnyársnak is nagyon fognak örülni!


Forrás: Hobby Idéer, Panduro Hobby
www.pandurohobby.dk


A cikk megjelent honlapunkon 2010. november 12-én.

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem