Jégmécses

2015-01-09

A fagyos, mínuszos nappalokat és éjszakákat általában nagyon nem szeretjük, ám a zord hideg is jó valamire! Például jégmécsesek készítésére! (Archívumunkból)

A ma reggel - látványilag legalábbis - szerintem az év egyik legszebb reggele volt. Persze, lehet, hogy nem mindenki gondolja így, de ahol én ébredtem, gyönyörű volt a többcentis hóréteg alatt roskadozó fák, és a még mindig, szakadatlanul, óriási pelyhekben hulló hó látványa. Szóval a december, méltón az adventi és a karácsonyi hangulathoz, igazi, szép téli idővel köszöntött ránk.

Igaz, azt is be kell látni, hogy a télnek nem csak ez a szép oldala van, hanem vannak kellemetlenebb dolgok is, így például a fogcsikorgató, fagyos nappalok és éjszakák. Ebben jelenleg még ugyan nincs részünk, és amilyen kiszámíthatatlan az időjárás, ki tudja, lehet, hogy a hóolvadás után újra tavaszias idő következik, én azért felkészülök a hidegre. A nagyon hidegre is. És ennek megfelelően egy jeges ötletet hoztam mára!

Ha már a téli, korán sötétedő időszak arról szól, hogy otthonunkat minél világosabbá tegyük, és ezért mécsesek, gyertyák tucatjait lobbantjuk lángra, szinte az első pillanatban, amint hazaérünk, azt gondoltam, miért ne tehetnénk mécsest a kertünkbe, teraszunkra, erkélyünkre is? Méghozzá nem is akármilyet, hanem jégmécsest!

A mai ötlet rendhagyó, vagy talán épp a hagyományos értelemben vett "kreatívhobby"-s ötlet. Nem igényel semmi olyan alapanyagot, amelyet üzleteinkben kell megvásárolnod, vagy katalógusunkból kéne megrendelned, és egyik hobbi technikát sem kell bevetned ahhoz, hogy elkészíthesd. Mégis úgy gondolom, hogy az ötlet kreatív, és igenis hobbiból készíti el az ember. Tehát mégiscsak kreatívhobby-s!


Hmmm... Mit is látsz ezen a képen?
A Te készülő jégmécsesed is hasonlóan fog kinézni, amikor éppen félkész állapotban lesz.

De, hogy jobban értsd, miről is van szó, íme a leírás:

Válassz ki egy akkora műanyag tálat, amekkora mécsest szeretnél készíteni. (Itt zárójelben megjegyezném, hogy a nagy vödrök is szóba jöhetnek, de az eljárás során a kiválasztott edényt be kéne gyömöszölni a fagyasztóba, tehát ez némiképp behatárolhatja a méretet. Illetve, itt jön képbe még az, amit a bevezetőben írtam a tél árnyoldaláról, a fagyos nappalokról, éjszakákról, mert a sok mínuszos kinti hőmérséklet helyettesítheti a fagyasztót, és remekül alkalmas a jégmécses elkészítésére!) Ha megvan a műanyag edény, akkor azt töltsd meg félig vízzel! Ha szeretnéd, hogy a jégmécses ne csak egy egyszerű jégtömbből álljon, akkor díszítheted is különböző dolgokkal, például tehetsz a vízbe néhány gallyacskát, tobozt, termést. Ha elkészültél, tedd a fagyasztóba, vagy ki a szabadba az edényt, s hagyd 24 órát állni, hogy a víz teljesen átfagyjon (próbáld teljesen vízszintesen elhelyezni az edényt). Az egy nap elteltével állíts egy kis műanyag poharat (akkorát, amekkorába belefér egy teamécses) a jég tetejére, helyezz bele valami nehezéket, például egy követ, ami azért kell, hogy, miután feltöltötted teljesen az edényt a pohár szájáig, az ne boruljon fel a vízben. Tedd be a fagyasztóba, vagy ki a szabadba újra 24 órára a most már teletöltött edényt. 1 nap múlva a jégmécses immár teljesen átfagyott. Vedd ki belőle a követ, és tölts egy kis meleg vizet a pohárba, hogy az elváljon a jégtől, és ki tudd emelni. Állítsd az edényt is egy kis meleg vízbe, hogy a kész jégmécseset is ki tudd venni, és egy teamécsest a közepére téve el tudd helyezni a kertben, a teraszon, erkélyen, ahol csak szeretnéd.
Így nézhet ki a kertedet díszítő jégmécses. A látvány annál szebb, minél több áll egymás mellett, vagy a kert minél több pontjára helyezel el egyet-egyet. A legjobb, ha havas napokon készíted, mert hóba állítva szebben is mutat, és tovább is megmarad. Ez persze, akárcsak maga a hó, a jég, nem egy túl hosszú életű mécses lesz, de az elkészítése olyan egyszerű, hogy bármikor újat csinálhatsz.

Hozzávalók: 

  • műanyag tál vagy vödör,
  • egy kisebb, üres műanyag pohár,
  • valami nehezék, például egy kő,
  • száraz gallyak,
  • teamécses

Tipp: Miként a zselés gyertyánál, itt is elmondható, hogy bármilyen nem gyúlékony anyagot szórhatsz, tehetsz a vízbe a készítés során, így például, hogy azért belecsempéssz egy kis kreatívhobby-zást, szórhatsz pl. glitterport is a vízbe, s egy alapos keverés után fagyaszthatod le a vizet. Igaz ugyan, hogy olvadás után a csillámporok nem tűnnek el nyomtalanul, de a szép, csillogó jégmécses ennyi áldozatot talán megér. 

Forrás: Hobby Idéer, Panduro Hobby
 www.pandurohobby.dk

A cikk megjelent honlapunkon 2010. december 3-án.

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem