Fűszer-növényfeliratok a kertbe

2011-05-07

Ma a kertedet szépítgetheted velünk! Virágaidnak, fűszernövényeidnek készíthetsz kő táblácskákat.

A múlt héten egyik nap az ALDI-ban jártam, és láttam valamit, ami megihletett. Nagyobbacska sima, lapos köveken fűszerfeliratok álltak. Egészen pontosan a metélőhagymát (rajzát és nevét) láttam rányomtatva egy kőre, de hogy a dobozban lévő másik két kövön mely fűszernövények neve állt, azt bevallom őszintén nem tudom, mert meg se néztem azokat. Amint ránéztem ugyanis a snidlingesre, rögtön tudtam, hogy ilyeneket egy igazi kreatívhobbyzó saját maga is tud készíteni, nem kell ezért sok pénzt kiadni.

Ha van kerted, vagy akár csak egy erkélyed, teraszod, ahol fűszernövényeket, vagy balkonládában szép virágokat nevelgetsz, és van kedved melléjük különleges feliratokat készíteni, akkor tarts velem ma! Én nagy lelkesedéssel vetettem bele magam a munkába, aminek az eredményét és a fázisait is szeretném most megosztani Veled.
  
Az első dolgom az volt, hogy terepszemlét tartottam – egyrészt a növények között, másrészt a hobbi dolgaim között, hogy megfelelő alapanyagokat találjak a munkához.
 
Ha nincs a kertedben, erdei, tóparti séták alkalmával könnyen összegyűjthetsz olyan köveket, amelyek jó alapjai lehetnek a feliratoknak. A lényeg, hogy ha lehet, minél laposabbak, kerekebbek és simábbak legyenek. Ha csak rücskös, sziklatörmeléket találsz, akkor próbáld otthon megcsiszolni kicsit a legsimább oldalát a kőnek, hogy utána könnyebb legyen rá dolgozni. Fogd be gyermeke(i)det is, biztosan ők is szívesen részt vesznek a kővadászatban.
 
Ezek a feliratos, kidíszített kövek szerintem ránézésre sem tűnnek bonyolultnak (ha mégis úgy gondolnád, hogy igen, hamar űzd el az efféle gondolataidat), és amúgy valóban nem is nehéz elkészíteni őket. Dekopázsolni, festeni és lakkozni kell csupán. Egyet azért mindjárt lépésről-lépésre is nyomon követhetsz, a többihez pedig egy-egy mondatos leírást találsz majd segítségül.
 
 
Az első és legfontosabb hozzávaló tehát a szalvéta, amiből ma már óriási a választék, így biztos találsz olyat, amelynek akár csak egy részletét is fel tudod használni virágaid, fűszernövényeid nevét eláruló kövecskék elkészítéséhez.
A szalvétán kívül még ezekre lesz szükséged:

-fehér hobbi festék (plusz még tetszés szerint, vagy a szalvétához illő színű hobbi festék),
-dekopázsragasztó,
-dekopázslakk, 
 
-fekete akriltoll (festékfilctoll) (tetszés szerint esetleg még más színben is),
-rézszínű üvegfesték kontúr,
-ceruza,
-ecsetek,
-szivacs,
-olló

Az első lépésben (persze, miután megtisztítottam a köveket), kivágtam a szalvétából a megfelelő motívumot, majd a kivágott résznek megfelelő nagyságú területet befestettem fehér hobbi festékkel (két rétegben). Erre azért volt szükség, hogy a dekopázsolás után élénkebben látszódjon a minta a kövön.
 
Amikor megszáradt a fehér festék, bekentem a területet dekopázsragasztóval, elhelyeztem rajta a szalvétát, és belülről kifelé haladva az ecsettel óvatosan elsimítottam,...
.. majd amikor ezzel elkészültem, felülről még egy réteg ragasztóval átkentem a mintát!
 
Száradás után a szalvétát körbepamacsoltam sötétlila hobbi festékkel (azért ezzel a színnel, mert a lila levendulához ez jól illik). Ez a lépés kettős célt szolgál. Egyrészt díszítést, másrészt – bevallom őszintén – korrekciót. Nehéz ugyanis pontosan úgy megfesteni a fehér alapot, mintha az a kivágott motívum körvonala lenne, így itt-ott előfordulhat, hogy kilátszik a fehér festék a minta alól, ezért azt el kell tűntetni. Erre pedig egy díszítésnek álcázott korrekció a legmegfelelőbb.
 
Itt már megszáradt a lila festék. Ekkor egy puha ceruzával felírtam a növény nevét a kőre. Ceruzával nagyon könnyű írni a kő felületére, és ami még jobb, hogy kiradírozni is nagyon könnyű a grafitot! Így Te is nyugodtan kísérletezz, akár a betűtípusokkal, akár azzal, hogy jól elférjen a felirat a rendelkezésre álló helyen.
 
Ez pedig már a végeredmény, és mondhatom, hogy az utolsó három lépés is egyben – vagyis elkészült a végleges felirat, a kész kő védőréteget kapott, és a helyére került. Kicsit bővebben: a ceruzás feliratot átírtam fekete akriltollal (amivel szintén nagyon jól lehet írni a kövön), majd pár perc múlva az egész követ átkentem dekopázslakkal. Ezt a lépést – a lakkozást – még háromszor ismételtem meg. Fontos, hogy mindenképpen kapjon valamilyen bevonó réteget a kő, mert csak így lesz tartós, és így tud ellenálni az időjárás viszontagságainak. Ha nincs dekopázslakkod, a ragasztóval kend át még a követ! 
 
És íme, kis sziklakertem egyik köve új szerepkörében.
 

A föntebb látott kis gyöngyikéim azóta már szép nagyra nőttek, sőt már-már el is virágoztak. Azért ők is kaptak egy követ, mivel pont volt egy gyöngyikés szalvétám.
 
A gyöngyikés kő tulajdonképpen ugyanúgy készült, mint a levendulás. Fehér festés, dekopázsolás, majd körbedíszítés és feliratozás következett.A díszítéshez itt kétféle zöld hobbi festéket és egy világoszöld festékfilcet (a körbepöttyözéshez) használtam. A lakkozás természetesen itt sem maradt el.
 
A pompon százszorszép minta alapját sikerült úgy fölfestenem, hogy az nem lógott ki sehol a szalvéta felragasztása után, ezért ezt a követ meghagytam így, egyszerűen.
 
Mivel árvácska mintás szalvétám épp nem akadt, ennek a kis virágnak másféle követ készítettem. Én a feliratot önmagában nem találom elég mutatósnak, így tovább díszítettem a követ. 
 
A szélét fehér hobbi festékkel körbepamacsoltam a kis szivaccsal, majd miután az megszáradt, üvegfesték kontúrral rajzoltam kis virágokat. A közepükbe a festékfilccel rajzoltam egy-egy pöttyöt. Azért, mert nincs rajta szalvéta, még ezt a követ is át kell lakkozni, méghozzá érdemes ugyanúgy, több rétegben. 
 
Habár a nárciszok már elvirágoztak, mivel találtam kis méretű nárcisz mintát, azoknak is készítettem egy követ. Az első lépés ugyanaz, mint a levendulánál, és a gyöngyikénél – a fehér alapra felkerült a szalvétából kivágott motívum. A kilógó fehér részeket ezúttal fehér hobbi festékkel korrigáltam, vagyis pamacsoltam körbe. A nárcisz szirmait üvegfesték kontúrral hangsúlyoztam ki. És, bár a szalvéta tartalmazott egy aprócska nárcisz feliratot, amit a virággal együtt ki is vágtam, ezt én magam is megírtam nagyobb, jobban látható betűkkel.
 
Bevallom őszintén, ezt a növényt eddig nem ismertem. Egy kertészetben vettem őket, mert annyira megtetszettek. Ott a nevüket is megtudtam – kakastaréjként lehet őket emlegetni. Vicces.
 
Nos, kakastaréj virágot ábrázoló szalvétám nem volt, ezért ennek a virágnak a nevét egyszerűen csak felírtam a kőre, és piros festékfilccel én magam rajzoltam a feliratnak kakastaréjt, és még némi díszítést. (A végén persze lakkoztam is. Jó sokszor.)
 

Eddig csak a címben és a bevezetőben esett róluk szó, pedig rájuk is gondoltam! A virágokhoz hasonlóan fűszernövényeknek is készíthetünk feliratos köveket. Én néhány – számomra – legfontosabb, legkedveltebb fűszernövényemnek alkottam kőtáblákat.
 
Szalvétagyűjteményemben szerencsére találtam egy olyan darabot, ami telis tele volt fűszernövényekkel. Köztük pont azzal a néggyel is, amire nekem szükségem volt.
A petrezselyem motívumot a dekopázsolás után fehér festékfilccel rajzoltam körbe. Mivel metélőpetrezselymem van, aminek sűrű cakkos levelei vannak, ezt a mintát követve húzgáltam kis vonalakat a szalvéta köré.
 
Ezen a közeli képen jobban láthatod a fehér vonalakat. A feliratot először itt is ceruzáva készítettem, majd azt írtam át a festékkel. Végül jött a lakkozás.
 
Most még aprócska rozmaringom előbb-utóbb kitölti majd az egész cserepet, és már a táblája sem fog kilátszódni alóla. Most azonban még jól látszik a minta és a felirat is. Ha megnő, akkor majd kikerül a kő a cserépből!
 
A rozmaringos szalvéta motívum alatti fehér alap így sikerült. A dekopázsolás után azonban megmondom őszintén, nekem ez így tetszett, ahogy van, ezért nem nyúltam hozzá, így hagytam. A feliratot viszont ezúttal nem vízszintesen, hanem függőlegesen készítettem el. Miért ne lehetne így is? Alkalmazkodni kell a kő adottságaihoz!
 
És íme, a kiindulópont, vagyis az ötletgazda! A metélőhagyma, vagyis a snidling! Az, hogy ez a cikk ma megszületett, neki köszönhető.
 
Alapfestés, dekopázsolás, kétféle zöld festékkel való körbepamacsolás, zöld festékfilccel való kontúrpöttyözés, felirat készítés és lakkozás a sorrend ennél a kőnél (is). Persze mindenhol meghagyva a szükséges száradási időket!
 
Bevallom őszintén, mire elkészültem a bazsalikomos kővel, a bazsalikomom megadta magát. Imádom ezt a fűszernövényt, de sajnos el kell ismernem, az ő nevelése megoldhatatlan feladat számomra. Se a lakásban, se kint, sehol nem érzi igazán jól magát, és nagyon hamar elszárad, elfonnyad, lekonyul az összes levele. Azért, hogy ne egy fonnyadt bazsalikom elé állítsam az újdonsült névtáblát, még tettem egy újabb kísérletet. Sőt kettőt is! Vettem egy újabb bazsalikomot, amit rögtön el is ültettem, és, vettem valamit, amit még sosem próbáltam: bazsalikom magkorongokat. Hmmm. Ki tudja? Hátha ebből nőnek majd ki óriási bazsalikomfáim!!! Te hallottál már erről? Ügyes vagy a bazsalikomtermesztésben? Akkor kérlek adj tanácsot nekem is, mit tegyek, hogy sokáig élvezhessem ezt az isteni fűszernövényt?
 
Mivel a cserépben a föld alatt a magkorongok is megbújnak (az volt egyébként a csomagra írva, hogy májustól szabadföldbe is ültethetők, remélem életre is kelnek majd), szóval emiatt kívülre, a cserépnek támasztva helyeztem el a bazsalikomos kőtáblát.
 
Amit egyébként a szokásos módon készítettem. Fehér alap, dekopázsolás, majd fehérrel való körbepamacsolás, feliratkészítés és lakkozás. Ennyi, és a végére is értem...

 

...akárcsak a cikknek. Nem mondom, nagy falat volt, de remélem tetszett, és ezek után szívesen neki állsz Te is kőtáblákat készíteni.
Hamarosan egyébként lehetőséged lesz értékelni is cikkeinket, de addig is várjuk véleményedet, hozzászólásodat! Akár a mai témával kapcsolatban is, rögtön itt, a cikk után! Írd meg praktikus tanácsaidat a fűszernövények helyes nevelgetését illetően, vagy írj a feliratos kavicsok elkészítése közben szerzett tapasztalataidról! 
Ötletek kivitelezése és szöveg: Laukó Brigi
 

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem