Decor clay - a kétkomponensű öntőpor rendszer

2016-03-18

decor clay , Modellezés , Gipszöntés , öntőforma , falikép , Húsvét , képkeret

A hobbi ipar nem hagyja szunnyadni az alkotókedvedet. Amikor már azt hinnéd, hogy nincs új a nap alatt, akkor bizony tévedsz!:-) A gyártók mindig törik a fejüket valamin, most épp a gipszöntésre kerestek és találtak alternatívát...

A Decor clay kétkomponensű öntőpor rendszerrel a gipszöntés elvén működő, és a gipszfigurákhoz hasonló, nagyon sima felületű, ámde sokkal masszívabb, szinte törhetetlen és vízálló tárgyakat lehet létrehozni. A gipszöntéssel ellentétben a decor clay gyorsan megköt (már egy óra után festhető, dekorálható) és a megszilárdult decor clay kevésbé porózus (nem úgy, mint a gipsz), így nem szívja annyira magába a festéket. Az anyag száradás után is megtartja halvány, szürkés színét (olyan marad, mint a már megkötött, de még nem teljesen kiszáradt, szürkés színű gipsz), ami azonban az utólagos festéssel, dekorálással nyomtalanul eltűntethető.


Az új anyaggal nagyon könnyű dolgozni - összeöntöd, kikevered, formába öntöd, hagyod megszáradni, majd fested és dekorálod tetszés szerint.
A decor clay sokoldalúan felhasználható, lehet belőle öntött figurákat, 3D-s díszítéseket, bútorgombot, hűtőmágneseket, képkeretet, de még ékszereket is készíteni.

Hogyan használd?

A kívánt tárgy elkészítéséhez keverj össze csomómentesre 2 térfogategységnyi B komponenst 1 térfogategységnyi A komponenssel (a szett egyébként pont ilyen arányban tartalmazza a két összetevőt), a keveréket öntsd öntőformába (pl. szilikon vagy poietilén gipszöntő, szappanöntő, csokiöntő formába) és hagyd megszilárdulni 30-35 percen keresztül. Fél óra elteltével vedd ki a tárgyat a formából, majd pihentesd további fél órán át. Ezután a tárgy tetszés szerint díszíthető, festhető, dekupázsolható, antik vagy csillogó hatásúvá tehető. A decor clay-t színezheted is vagy márványos hatásúvá is teheted.
Az alábbi videóban meg is nézheted a decor clay használatát:HÚSVÉTI FALIKÉP DECOR CLAY ÖNTŐPORRAL


Hozzávalók:

Így készítsd:Első lépésként készítsd el a dísztárgyakat. Az öntőpor két komponensét keverd csomómentesre egy tálban. Figyelj arra, hogy a kapott elegyet 15 percen belül használd fel! Töltsd ki a tojás és nyuszi öntőformákat, majd hagyd megszilárdulni őket. Ez körülbelül 30-35 percet veszi igénybe. A szilárd formákat vedd ki, majd további 30-35 percig hagyd pihenni szobahőmérsékleten.

A natúr fa keretet fessük le a kék akrilfestékkel két rétegben. Használj lapos ecsetet, így egyenletes, csíkmentes felületet kapsz végeredményként.

A megszáradt dekorációs figurákat is fesd le. A nyuszik kapjanak fehér színt a fehér dekorfestékkel, míg a tojásokhoz használd a színes viaszpasztákat, vagy színes hobbi festékeket. Érdemes ecsetet használni ehhez a művelethez, így a bordás felületen jobban kirajzolódnak a kontúrok. (Ha hobbi festéket használsz, azt festés után egy puha ronggyal törölgesd itt-ott vissza.)

A színes papírszalagokat rajzszög segítségével rögzítsd a képkeret hátoldalán. Vágd megfelelő méretűre őket, majd a ragasztót használva rögzítsd a tojásokat a papírvégekhez. A papírszalagokból készíts kicsi virágokat is, majd a nyuszikkal együtt ragaszd fel őket a keret sarkára.

Az alábbi videón lépésről lépésre is megnézheted, hogyan készül a húsvéti falikép:


Forrás: Pentacolor

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem