AMIT A BUSÓJÁRÁSRÓL TUDNI KELL

2012-02-20

Biztosan hallottál már a Busójárásról és a busókról. Azt azonban, hogy pontosan mi is ez a néphagyomány és kik is ők valójában, talán nem tudod. Olvasd el rövid összefoglalónkat a világhírű Busójárásról!
A BUSÓJÁRÁS

A napokban zajlik Mohácson a híres Busójárás! Hallottál már erről a hagyományunkról? Ha esetleg még keveset tudsz róla, a KKK Iskola "tanára", Melinda összeállított Neked egy kis összefoglalót a legfontosabb dolgokról, amit a Busójárásról tudni kell. Íme:

Mohács nemcsak a csatáról híres, hanem a farsang idején rendezett Busójárásáról is.
Ez a nagyon látványos népszokás messze földön híressé tette szép, Duna parti városunkat.
A többnapos rendezvény idegenforgalmi látványosság, melyre tízezrek látogatnak el a világ minden tájáról.
Eredetileg a mohácsi sokacok népszokása volt. Ők egyes elmélet szerint dél-szláv gyökerekkel rendelkeznek, mások szerint az illírek (görög) leszármazottai.
A rendezvény ideje alatt elengedhetetlen a jókedv és a gondot félretevő mulatozás, de az igazi karneváli hangulatot a központi szerepet betöltő Busójárás teremti meg.

A rendezvényt horvát nyelven Poklade-nak nevezik, ami a karnevál szó szláv megfelelője.
A Busójárás egyben a tél búcsúztatásának és a tavasz köszöntésének az ünnepe.

Legismertebb jegyei a 'busók', akik állatbőrbe bújt, kolompot viselő, és kezükben kereplőt forgató 'alakoskodók'. 

  

A Busójárás időpontja keresztény időponthoz, a böjthöz kapcsolódik. Húshagyó-kedd előtt hat nappal kezdődik, ami tehát minden évben csütörtökre esik és mindig hétfőig tart, mert másnap már kezdődik a 40 napos böjt. (Idén február 16-tól 21-ig rendezik meg.)
Csütörtöktől szombatig tart a Kisfarsang, aminek a legjellegzetesebb figurái a Jankelék, akik tulajdonképpen a 'busónövendékek'. A fiatalok maskarába öltözve járják a várost, ijesztgetik az embereket, meghúzgálják a lányok, asszonyok haját, lisztet szórnak. Ezt követi a Farsangvasárnap, ami a farsangolás legfőbb látványossága. E napon a Busók, busócsoportok végig vonulnak a város sorfallal övezte főbb utcáin és a Főtéren (Kóló tér) gyülekeznek. Itt egy óriási máglya körül akár reggelig is táncolnak a felvonulók és látogatók egyaránt. Késő estig tart a mulatság, amit másnap hosszú alvással pihennek ki a felvonulók és a látogatók, így a hétfő inkább a pihenés napja.
Kedden, farsangfarkán van a téltemetés. Új máglyát raknak, amire rákerül a híres farsangi koporsó. 

  

Ha kedvet kaptál, akkor egyszer kérd meg Szüleidet, hogy utazzatok el Mohácsra, mert életre szóló, szép emléket szerezhettek magatoknak, és nem utolsósorban megismerhetitek a 2009 óta a "szellemi világörökség" részét képező néphagyományunkat.

Jó farsangot, szép tavaszt kívánok!

Melinda


Forrás és bővebb információk: Mohács városának honlapja (www.mohacs.hu) és www.buso.ewk.hu
Kép forrása: www.buso.ewk.hu

Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem