A húsvéti nyuszi eredete

2012-04-03

Azt tudjuk, hogy húsvétkor a nyuszi hoz ajándékot nekünk. De miért a nyuszi? És miért fészekbe dugja el a meglepetéseket? Ha nem tudod a válaszokat, kattints tovább!
A HÚSVÉTI NYUSZI EREDETE

Bizonyára sokszor kérdeztétek már Szüleitektől, hogy miért a nyuszi a húsvét legfőbb figurája, miért a nyuszi hoz ajándékot Nektek ilyenkor és pláne miért rak fészket egy nyúl? Minden választ megkaptatok a kérdéseitekre? Ha esetleg úgy érzitek, hogy nem, vagy nem hittétek el, amit Anyukátok és Apukátok mondott Nektek, akkor íme az igazság! Mi utánajártunk a húsvéti nyuszi eredetének! 
A történetek között a mi húsvéti nyuszijainkat (a KH Design család nyuszis egyégcsomagjait) láthatjátok, amelyek, ha tetszenek, a képre kattintva egyből a bevásárlókosárba tehetők!

A húsvéti nyúl vagy húsvéti nyuszi, a húsvét ünnepéhez kötődő figura, a Mikuláshoz hasonlóan a gyermekfolklór része: a gyermekek „hisznek” a húsvéti nyúlban, amely tavasszal, általában húsvétkor titokban, mint a Mikulás, ajándékot hoz nekik.

  
Cserép nyuszik és Pöttyös nyulak

Tipikusan nyugat-európai hagyomány, azonban a kontinens keleti felében, Magyarországon is régi tradíció.

  
Pom-pom nyuszik és Rizsbaba nyuszik

Magyarországon és többek között az Egyesült Államokban általánosan ismert hagyomány a húsvéti fészek készítése az ajándék és a húsvéti tojások számára. A húsvéti nyúl egyes források szerint a 16. századi Németországban vált a keresztény ünnep részévé, itt készítették az első kosárfészket és később az első édességből készült nyulat.

  
Filc tojástartó nyúl és Nyuszi Lüszi, a Plüssy család egyik tagja

Franciaországban és Belgiumban a tojásokat nem a húsvéti nyúlhoz kötik, hanem azt mondják: a húsvéti harangok pottyantják le őket. A keresztény kultúrkörben elterjedt szokás a húsvéti nyulat ábrázoló képeslapok küldése. Húsvét előtt az áruházakban slágertermék a színesbe csomagolt csokoládé nyúl és tojás és a plüssnyulak. Magyar nyelvterületen a húsvéti locsolóversek gyakori szereplője a nyuszi.


Nyúl ikrek ajándékdoboz

A fészekrakás valószínűleg abból vezethető le, hogy a nyugati kultúrákban ábrázolt nyúl általában a Lepus fajhoz tartozik, amely abban különbözik más nyúlfajoktól, hogy nem üregben él, hanem fészket rak, kicsinyei nyitott szemmel születnek, teste nagyobb és füle hosszabb.


Tojástartó nyuszi kosárka

A tojás, ahogy a nyúl is, már az ókor óta termékenységi szimbólumok: mivel a nyulak nagyon sok utódot nevelnek fel, a tavaszi napforduló idején a föld megnövekvő termékenysége jelképének tartották őket.

A Suli hírekben további ismereteket is szerezhettek a húsvéti nyusziról, egészen pontosan megismerhetitek a Lepus nyuszikat! (Kattintsatok a "Lepus nyuszikat" kifejezésre, hogy olvashassátok a cikket!)

Ha van kedvetek, kutassatok Ti is a húsvéti nyuszi után! Keressetek olyan információkat, amiket mi nem találtunk meg róla. A kutatómunka eredményeképp nyerhettek is! Egy, a Kreatív-Kézműves Műhely gyerekfoglalkozására szóló műhelyjegyet ajándékozunk az első 3 beküldőnek. Történeteiket, információitokat az info@kkk.kreativhobby.hu e-mail címre várjuk!

Jó húsvéti nyuszi "vadászatot" és persze Kellemes Nyuszi Ünnepeket kívánunk:

Kitti és Hugó


Forrás: Fortuna hirdetési magazin, 2011. április 15.


Kapcsolodó termékek

Ön elavult böngészőt használ! A jobb felhasználói élmény érdekében kérjük, frissítse böngészőjét.   Értettem